Natura Aeterna

Με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) το μυαλό μας αμέσως προσανατολίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, πουλερικών, δημητριακών, οσπρίων αλλά και άλλων ομοειδών τροφών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες. To κυριότερο, όμως συστατικό της ΜΔ είναι το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά οξέα.

Αδιαμφισβήτητα, το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μεσογειακή Διατροφή που καθορίζει άμεσα τον καθημερινό τρόπο ζωής, την υγεία και την ευεξία μας. Γι’ αυτό, αξίζει να αναφερθούν, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, τα οφέλη που μας προσφέρει το ελαιόλαδο και πώς αυτό επιδρά σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Αρχικά, αξίζει να επισημανθεί πως το «υγρό χρυσάφι», όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όμηρος το ελαιόλαδο, είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που εξασφαλίζει την άμυνα του οργανισμού και τη θωράκιση της καρδιάς και των αγγείων.

Έπειτα από πολλές έρευνες και μελέτες που έχουν λάβει χώρα, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση του ελαιόλαδου είναι ιαματική, καθώς αποτελεί «ασπίδα προστασίας» χρόνιων νοσημάτων. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα, στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Επίσης, ευθύνεται για την καλή κι εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά και την αναζωογόνηση του δέρματος.

Αναφορικά με την πνευματική και ψυχική μας υγεία, έχει διαπιστωθεί ότι το ελαιόλαδο συνδράμει στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης, μιας και ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό γι’ αυτού του είδους τις περιπτώσεις.

Μία έρευνα, που διεξήχθη από Ισπανούς επιστήμονες, συμπεριλάμβανε 10.000 υγιείς Ισπανούς. Μέσω της παρούσας έρευνας, που διήρκεσε συνολικά 6 έτη, αποδείχθηκε στα 4,5 έτη παρακολούθησης ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού μοντέλου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Έτσι, διαγνώσθηκαν 480 περιπτώσεις κατάθλιψης (156 άνδρες και 324 γυναίκες).

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το συμπέρασμα ότι όσοι ακολούθησαν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ακόμα και με κάποιες μικρές παρεκκλίσεις, είχαν μείωση του κινδύνου να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά 30%. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, η πλούσια σε ελαιόλαδο διατροφή αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο που είναι ο νευροδιαβιβαστής, ο οποίος ρυθμίζει την ψυχική διάθεση.

Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό πως η πρόσληψη τροφών που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή κι έχουν ως βασικό τους συστατικό το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καταπολέμηση και πρόληψη χρόνιων νοσημάτων τόσο ψυχικών όσο και σωματικών.

Σχετικά Άρθρα

×