Natura Aeterna

Το περιβάλλον και οι συνθήκες ζωής μεταβάλλονται διαρκώς, κάτι το οποίο επηρεάζει ολόκληρο το οικοσύστημα. Η φύση όμως, αδιαμφισβήτητα, αντιστέκεται σθεναρά και ποικιλοτρόπως, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη των οχτώ (8) γηραιότερων δέντρων του κόσμου, που μετρούν χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Ειδικότερα, το δέντρο Jardine Juniper, που βρίσκεται στο Εθνικό Δάσος Cache της Γιούτα και ανήκει στο είδος «Rocky Mountain Juniper», συχνά αναφέρεται ως το αρχαιότερο δέντρο. Σύμφωνα με έρευνες, το δέντρο ανακαλύφθηκε το 1923 και πιστεύεται ότι ο χρόνος ζωής του κυμαίνεται στα 1.500 χρόνια, έπειτα από δειγματοληψία που διεξήγαγαν οι επιστήμονες το 1950. Ωστόσο, παλαιότερα θεωρούσαν ότι το δέντρο μετρούσε 3.000 έτη, κάτι το οποίο, όπως αποδείχτηκε μεταγενέστερα, διαψεύσθηκε.

Στη συνέχεια, το κυπαρίσσι του Ιράν πρόκειται για το γηραιότερο κυπαρίσσι του κόσμου που εντοπίζεται στη νοτιοανατολική επαρχία της Γιαζντ του Ιράν. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 4.000 χρόνια και αποτελεί ένα από τα επτά (7) ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Αναφορικά με τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, το ύψος του είναι είκοσι πέντε (25) μέτρα, ενώ η περίμετρος του κορμού του αγγίζει τα δώδεκα (12) μέτρα.

Το δέντρο Jomon Sugi συναντάται στη Yakushima της Ιαπωνίας και ανήκει στην κατηγορία των δέντρων “Cryptomeria”, ενώ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι απόψεις σχετικά με την ηλικία του είναι διφορούμενες, καθώς οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στους δακτυλίους του, έχουν αποπροσανατολίσει τους επιστήμονες από την ακριβή χρονολόγηση του δέντρου, με αποτέλεσμα η εκτίμησή τους να κυμαίνεται μεταξύ 2.200 και 7.200 ετών.

Έπειτα, το Llangernyw Yew συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αρχαίων πουρναριών και συναντάται στο χωριό Llangernyw, Conwy της Βόρειας Ουαλίας. Αν και είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ηλικία των δέντρων-πουρναριών, ο David Bellamy υπέγραψε το 2002 ένα πιστοποιητικό, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Yew Tree», που ανέφερε ότι το δέντρο χρονολογείται μεταξύ 4.000 και 5.000 ετών. Μεταξύ άλλων, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των πενήντα (50) σημαντικότερων βρετανικών δέντρων από το «UK Tree Council» το 2002.

Ακολουθεί το Alerce Milenario ή Gran Abuelo, ένα από τα παλαιότερα δέντρα-κυπαρίσσια στον κόσμο, που κοσμεί τα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Αυτού του είδους δέντρα, παρόλο που το ύψος τους ξεπερνά τα εξήντα (60) μέτρα, η ανάπτυξή τους είναι αρκετά αργή, αφού μεγαλώνουν μόλις ένα (1) χιλιοστό σε διάμετρο τον χρόνο. Όσον αφορά την ηλικία του, έχει διαπιστωθεί ότι ανέρχεται στα 3.640 χρόνια.

Το Old Tjikko είναι ένα είδος ελάτου που βρίσκεται στο όρος Fulufjället της επαρχίας Dalarna στη Σουηδία. Το αξιοσημείωτο αυτού του δέντρου είναι ότι χαρακτηρίζεται ως «κλωνικό», καθώς έχει αναγεννήσει νέους κορμούς, κλαδιά και ρίζες κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Το συγκεκριμένο δέντρο ανακαλύφθηκε από τον Leif Kullman (Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Umeå), ο οποίος έπειτα από διεξοδική έρευνα κατέληξε ότι η εκτιμώμενη ηλικία του δέντρου είναι τα 9.550 έτη.

Όπως μαρτυρά και το όνομα του δέντρου Methuselah, στα ελληνικά “Μαθουσάλας”, για πολύ καιρό θεωρούταν το μακροβιότερο και αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο, με περισσότερα από 5.000 χρόνια ύπαρξης. Το εν λόγω δέντρο βρίσκεται στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, στον Εθνικό Δρυμό «Inyo» και η ακριβής θέση του δέντρου παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα προς αποφυγή βανδαλισμού.

Τελευταίο στη λίστα των γηραιότερων δέντρων προστίθεται το Pando στην περιοχή της Γιούτα, το οποίο δεν εντάσσεται στην κατηγορία των δέντρων, αλλά ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που αποτελείται από τα εν λόγω δέντρα. Το Pando είναι ένας κλώνος λεύκας που προέρχεται από έναν μόνο σπόρο κι εξαπλώνεται, στέλνοντας νέους βλαστούς από το αναπτυσσόμενο ριζικό σύστημα. Η ηλικία του δάσους υπολογίζεται ότι φτάνει το ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ για τους ντόπιους και τους λαϊκούς θρύλους τα δέντρα αυτά ήταν οι λεγόμενοι «τρομαχτικοί γίγαντες». Επίσης, λαμβάνονται υπόψη ως ένας ενιαίος οργανισμός, μια και καταλαμβάνουν έκταση 107 στρεμμάτων και το ριζικό τους σύστημα ζυγίζει 6.615 τόνους.

Σχετικά Άρθρα

×